måndag 15 oktober 2012

Vetandets värld: Vad är pengar?

Vad är pengar? Ja, det är frågan som jag försöker ställa mig på den här bloggen. I finanskrisens spår blir frågor om grundläggande ekonomiska uppfattningar, tex. vad pengar är, allt mer aktuella. När de neoklassiska förklaringsmodellerna (som till stor del helt utelämnar pengar) inte håller måste man gräva på djupet och ställa de stora och avgörande frågorna.

Detta har utmärkta vetandets värld i P1 börjat göra. I fredags sändes ett avsnitt med titeln: Vad är pengar?

Citat från Sveriges Radios hemsida:


"På senare år har ordet ekonomisk kris duggat tätt. Just nu är det euro kris, skuldkris och bankriser ute i Europa. Fortfarande kastar den globala finanskrisen en mörk skugga över världsekonomin. I dessa stormande kristider så kan det vara skönt att ta ett steg tillbaka och ställa sig några grundläggande frågor om den övergripande ekonomin.
Detta första program i serien om ekonomi handlar om grundstenen i all ekonomi: Pengarna. Vi ställer oss frågan vad pengar egentligen är för något."

Och de gör, enligt mig, ett mycket bra jobb med detta.

Bl.a. talar de om socialantropologen David Graeber som har skrivit boken "Debt: The First 5,000 Years". Denna bok är en forskningsöversikt av den mänskliga skuldens historia. Graeber menar att pengar alltid har varit ett mätinstrument för skuld. Graeber lägger även fram fascinerande bevis i form av 5000 år gamla anteckningar om skuld, antecknade av ämbetsmän i Mesopotamien. Dessa anteckningar, som var i form av lertavlor, cirkulerade sedan som pengar. Precis som de skuldbevis som idag cirkulerar som pengar när vi handlar med vårt bankkort i affären. Dessa är en skuld på svenska kronor. Se mitt tidigare inlägg: http://vad-ar-pengar.blogspot.se/2012/10/vad-arpengar-och-varifran-kommer-de.html

Guld och silverpengar, vars värde representeras av metallvärdet, kom enligt David Graeber först flera tusen år senare. De blev populära i och med krig och erövringståg som både Romarna, och senare Spanjorerna, ägnade sig åt.

Inslaget återfinnes här under:

Lyssna: Vetandets värld : Vad är pengar? 20121012 12:10

Så, som vanligt är det inte frågan om vi ska ha guld silver, koppar eller snäckskal som pengar. Det sannolika är att vi i framtiden kommer att betala med löften - krediter. Frågan är vem som ska ha kontroll över utgivningen av pengarna? Ska det vara folket som så fritt och decentraliserat som möjligt  kan skapa det bytesmedium (informationen) som behövs för att facilitera handel, eller ska det vara privata intressen som dansar tango med staten för att skuldsätta folket med "lån"? "Lån" som idag inte är annat än information - siffror i en dator. Det är frågan!
I nästa inlägg tänkte jag återkomma till hur banksystemet idag fungerar med lite illustrationer.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...