lördag 27 oktober 2012

Utopia i USA, tema recession, alternativa valutor och konspirationsteoretiker

Fick följande tips från bloggaren Musik @ Centrifugen.

Ett avsnitt av programserien ”Världen” kallat ”Utopia i USA” finns nu tillgänligt på URplay.
I denna dokumentär får man en inblick i ett USA sargat av finanskrisen, men också hur lokala samhällen  skapar alternativa lösningar. Bland annat talar man om den lokala valutan BerkShares, som har funnits i Berkshire-regionen i Massachusetts, sedan september 2006. Tanken är att främja lokal handel av varor och öka den lokala självförsörjningen. Över 370 olika verksamheter accepterar valutan som betalning och 5 lokala banker med totalt 12 kontor växlar in och ut valutan mot US-dollar, till ett värde av 95 cent. Du köper alltså valutan för 95 cent och får således 5% rabatt på allt du handlar hos de verksamheter som accepterar valutan.Det finns helt klart ett antal svagheter med denna valuta.
Som ni ser är valutan ankrad mot dollarn (fast med en 5 procentig rabatt). Detta innebär att om värdet på dollarn sjunker så sjunker värdet på en BerkShare också. I filmen diskuteras också att knyta valutan till något av reellt värde. Detta kan göras på ett par olika sätt. Tex. skulle valutan kunna vara denominerad, alltså prissatt, i guld men inte vara uppbackad av guld i sig. Det vill säga att priserna anges i tex. guldgram.

En annan svaghet är att det endast verkar vara en "kontant-valuta". Dvs. den finns bara i pappersform. Det kan förvisso vara bra att ha tillgång till papperssedlar om infrastruktur fallerar pga. tex naturkatastrof, elavbrott mm. men i de flesta situationer är ett clearingsystem att föredra, där pengarna endast är krediter på konton. Dessa kontobalanser bokförs sedan i ett elektroniskt system som håller reda på kredit och debit, dvs. håller reda på när kontobalansen går upp (vid en försäljning) och när den går ner (vid ett köp).

Detta system finns redan idag, inte bara som alternativa valutor som tex. LETS-system (Local Exchange Trading System), utan det är i enkla drag så här vårt banksystemet idag fungerar.

Jag har alltså ingenting emot kontanter i sig. Jag uppmanar faktiskt folk att hålla sig med kontanter i nödfall om de elektroniska betalsystemen fallerar. En annan anledning är att man tvingar bankerna att betala ut det de faktiskt lovat oss - det de är skyldiga - nämligen SEK i form av kontanter!

Det fina med dessa lokala, eller komplementära, valutor är att de inte "isolerar" utan "insulerar", dvs. skyddar region från andra kollapser på världsmarknaden. Dessa valutor är således ett viktigt steg när det gäller att bygga resiliens i en region för att skydda sig mot tex effekter av olje toppen (peak oil) eller globala finanskriser.

Som grädde på moset får man även träffa radioprataren, dokumentärfilmaren samt konspirationsteoretikern Alex Jones.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...