fredag 12 oktober 2012

Stoppa pressarna: Eu får fredspris!

Stoppa pressarna: Eu får fredspris!

Eftersom det inte är första april idag utgår jag ifrån att det är sant. På bloggen Cornucopia? läser jag att EU har blivit tilldelat Nobels fredspris. Om inte skam har gått på torra land tidigare så gör den det då nu. De större tidningarna skriver förstås också lite om ämnet. Som om vem som hämtar priset.
Åsikterna bland politker går dock isär.

Så EU kan helt enkelt sälla sig till raden av hyvens herrar som t.ex. Barrack Obama och Henry Kissinger. Barack Obama är möjligt snällare än Henry Kissinger. Däremot är det enligt många tveksamt om han är snällare än George Bush. Barack Obama gick till val på "Change you can belive in" vilket sannerligen gör honom till den ultimata hycklaren, då det han har genomfört, på många viktiga punkter är allt annat än förändring. Han har tex. fortskridit med de "bank-bailouts" (likviditetsinjektioner av skattepengar till banker) som bush påbörjade. Han har fortsatt med att hålla fångar i Guantanamo Bay, helt utan att deklarera några misstankar, och ännu mindre genomföra några riktiga rättegångar. Han har gett order om att mörda amerikanska medborgare med hjälp av drönare.

Så man kanske inte ska vara förvånad över att ett politiskt organ som EU nu får nobels fredspris. Jag menar, efter att ha gett herrarna Kissinger och Obama priset så kan väl knappast någon normalt funtad person ta det på allvar?

EU har knappast bidragit till särskilt mycket fred. De har snarare, via sitt tveksamma valuta-projekt Euron, hjälp till att lägga grunden för ett ekonomiskt ostabilt Europa.

Vad var det som ledde fram till att Hitler kom till makten med det efterföljande andra världskriget? Enligt mig är det självklart att Tysklands katastrofala ekonomiska policy under efterkrigstiden (efter första världskriget) var en avgörande faktor till det som hände i Tyskland, och i förlängningen i Europa, dvs. andra världskriget. Det kanske inte blir ett tredje världskrig pga. EUs dåliga penningpolitik. Men grunden för fred har knappast förbättrats. Snarare grunden för diktatur och krig. Detta är något som borde vara uppenbart för någon som är insatt i situationen i Europa och har någon slags ekonomi-historisk kunskap. 

Vi kommer får anledning att återkomma till vad som hände i Tyskland på 20-talet och varför det är viktigt att förstå. Historia är en vetenskap för att förstå både nutiden och framtiden!

Åter till fredspriset
Eftersom priset nu uppenbarligen inte behöver ges till en veklig person så kan väl lite vad som helst få det? Kanske en juridisk person - ett företag! Apple?

Varför inte USA? Nordkorea? Ryssland? Putin? Fan och hans moster!

Eller hela världen! Vi är ju alla en enda stor familj! 

Vad Noam Chomsky tycker om Barack Obamas "Change"://Brunskog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...