onsdag 27 mars 2013

R.I.P utbildning

Cornucopia skrev idag ett inlägg om det svenska katastrofala utbildningssystemet som sedan 90-talet monterats ned till den grad att många ungdomar som idag når universiteten knappt kan läsa och skriva.
Han länkar till ett antal artiklar, bl.a. Daniel Pargmans blogg, som är anställd på KTH, och hans senaste artikel som handlar om nya numret av fack-tidningen "Universitetsläraren.

Jag tänker inte analysera inlägget i allt för stor grad utan läs det själv.

Däremot blir det lätt en ensidig analys från mångas sida när man läser att utbildningssystemet är på väg att falla samman. Lite "Jan Björklund-syndromet". Folk slår näven i bordet av förskräckelse och kräver hårdare tag, mer läxor, betyg i skolan från tidigare ålder. Förskoleplikt så att vi kan stöpa barnen i rätt form vid en tidigare ålder.

För att göra en djupare analys av problemet kan man fundera över hur skolan är uppbyggd och när dess grundstruktur skapades. Faktum är att det var under mitten av 1800-talet, mitt under den industriella revolutionen, som grunden till grundkoleutbildningen lades. Då för att ge barnen de kunskaper som de behövde för att bli både goda konsumenter och producenter, som kunde jobba i fabriken och läsa instruktioner och sedan konsumera på fritiden. Nåja, kanske inte så mycket konsumtion på 1800-talet men när väl 1900-talet kom, då j-vlar!

Dagens barn lever i den mest intensivt stimulerande tid i mänsklighetens historia. De formligen bombarderas av information dagligen från, TV, tidningar, dator, smartphones, etc. De kan hitta stora mängder information genom att bara söka på sin telefon och samtidigt vill föräldrar och lärare att de ska sitta i klassrum i bänkrader och koncentrera sig på svarta-tavlan. På tråkiga saker. Om de inte kan det har de förmodligen ADHD.

Läs gärna om Ricardo Semlers (författaren av Maverik) skolprojekt där barnen får lära sig "vad de vill".

Sir Ken Robinson som är föreläsare och expert på utbildningsfrågor talar ofta om exakt dessa saker. Videon nedan är en av hans föreläsningar i förkortad version och med tillhörande animationer.

Se den!

  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...