fredag 2 november 2012

Vad vi tror bankerna gör avsnitt 2: Den osynliga mellanhanden

En annan sak som många tror är att bankerna tar pengar från sparare och lånar ut dem till låntagare. Att bankerna helt enkelt är mellanhänder eller finansiella “intermediärer”. Enligt denna föreställning lånar bankerna pengar av folk som vill spara dem, till exempel små barn som tömmer sin spargris på banken, eller förmögna privatpersoner, och att de sedan tar pengarna och lånar ut dem till personer som behöver dem, såsom unga familjer som vill köpa hus, eller mindre företag som vill investera och växa. Bankerna tjänar enligt denna model sina pengar genom att ta ut lite mer i ränta från låntagarna än de betalar till spararna. Skillnaden mellan räntorna – det så kallade “räntenettot” - utgör bankens vinst.


Jag har tidigare skrivit om hur bl.a. media permanentar begrepp som "räntenetto" vilket ger en felaktig bild av hur bankverksamhet funkar. 

I denna modell tillhandahåller bankerna endast en “tjänst” genom att låna in pengar, från människor som för tilfället inte behöver dem, och låna vidare dessa till människor som behöver dem. 

Konsekvenserna av denna teori är att om det inte finns någon som vill spara så kommer ingen att kunna låna. Det betyder att det är bra för landet om vi sparar, eftersom det kommer att ge mer pengar för företag att växa, vilket kommer att leda till fler arbetstillfällen och en sundare ekonomi. Detta är ett synsätt som många ekonomer fortfarande har. Faktum är att en hel del ekonomikurser på universitet lär fortfarande ut att mängden investeringar i ekonomin beror på hur mycket vi har i besparingar.

Men detta är helt fel. Fel, fel , FEL!

I nästa avsnitt av "vad vi tror bankerna gör" tänkte jag skriva lite om några som ha en lite bättre uppfattning om hur bankerna funkar - nämligen de klassiskt skolade ekonomerna.

De har lite mer rätt...men ändå fel...


1 kommentar:

 1. Hej,

  Besökstoppen är en helt ny bloggtopplista som har fiffiga funktioner som att kunna knyta etiketter till sitt konto och en sökfunktion på sidan. Detta för att bloggläsare ska kunna hitta nya bloggar på ett enkelt sätt. Hela idén med Besökstoppen är att sidan riktar sig främst till bloggläsare och inte bara bloggare, som andra topplistor riktar sig till.

  Medlemmar får en lättillgänglig och snyggt presenterad statistik och självklart kommer det generera mer besök till er blogg eftersom fler kommer att uppmärksamma den via Besökstoppen. Medlemskap är så klart gratis.

  Vi kommer att satsa mycket på Besökstoppen så att den kommer att nå en bred publik, så missa inte chansen att vara med ifrån början. De 100 första bloggare som registerar sig kommer även att få synas i reklamspotten under en veckas tid när Besökstoppen har börjat bli populär. Detta som ett tack till Er som är med ifrån början.

  Mvh
  Besökstoppen

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...