torsdag 15 november 2012

Bankmoral eller bankfacism?

Problemet med dagens bank- och penningsystem är att de är ett och samma. Dvs. banker och pengar är två sidor av samma mynt. Banken är idag inte, som jag i tidigare inlägg beskrivit, någon mellanhand som förvarar våra fysiska pengar och lånar ut de pengar som vi inte använder till någon som behöver dem. Nej, de ÄR själva pennningsystemet! Detta eftersom de äger och kontrollerar så gott som hela det system vilket genom pengarna rör sig, nämligen systemet för kortbetalningar.

Som ni säkert vet så lobbar såväl politiker som banker för att i allt större utsträckning minska hanteringen av kontanter - mynt och sedlar. En minskning av mängden kontanter i omlopp, samt antalet bankkontor och handlare som accepterar kontanter, innebär givetvis att elektroniska betalningar i det system som bankerna äger ökar.I takt med att kontanthanteringen minskar och korthanteringen ökar, ökar således även olika kortbolags samt bankers makt över vilka som ska få betalt eller inte. Vilka som ska få köpa vad. Vilka transaktioner som ska spärras eller tillåtas få gå igenom, och vilka som ska få tillgång till deras elektroniska penningsystem genom att få ett kort. Anses du till exempel inte kreditvärdig av banken så kan du uteslutas från gemenskapen.

Nu har bankerna tydligen börjat agera moralpolis gällande vad som ska få köpas via deras elektroniska system. De väljer i sedvanlig svensk ordning att tolka kortbolagens (visa, mastercard) etiska direktiv stenhårt.

Lyssna på nedan klipp från Sveriges Radio om hur bankerna förstör för företagare som helt legitimt försöker sälja fullt lagliga produkter. Men man anser att de är omoraliska enligt svensk jantelag (????).

Lyssna: Ronald Hånell: ”Det är klart att det är censur”

Bengt Karlsson från Handelsbanken (banken som utifrån sitt namn insinuerar att man främjar handel men alltså gör precis tvärt om) säger att det är något som vuxit fram pga. samhällets förväntningar. Jag tror snarare att det är något slemmigt och genomskinligt, till närmast osynligt, (precis som all fascism är till en början) som har krupit fram från under en sten och utan att någon har reagerat har det nu börjat diktera vad vi ska får köpa och sälja.

Vem, vad, när, om och hur...

Svt har också följande klipp om Roland Hånell som bedriver skräckfilmsbutiken.se och nu får lägga ner pga. bankernas trakasserier.

 

Det är inte konstigt att alternativa system som till exempel bitcoin växer fram där ingen har möljighet att hindra någon från att överföra en valuta från en nod till en annan. Sedan vet jag inte om bitcoin är den bästa lösningen. Den försöker kopiera guldets egenskaper genom inbyggd knapphet och deflation men frågan är om det är det vi behöver. You decide.

Kanske behöver framtidens samhällen ett flertal valutor och även med lokala alternativ som kanske kan "clearas" eller växlas mot varandra genom olika clearinghus.

 Som vanligt är det inte frågan om vad pengar skall vara gjort av utan vem/vilka som ska kontrollera distributionen och utgivningen av pengar. På vilka grunder pengar skall skapas. Svaret är enligt mig att det skall vara ett demokratiskt system och med demokrati menar jag riktigt folkstyre och inte den pseudodemokrati som vi har idag. 

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...