onsdag 3 april 2013

Nicolas Cage om finanskrisens lärdomar

Det kan vara tufft att va kändis. Att ständigt behöva huka sig för paparazzifotografer som söker uppslag till tabloiderna tär på psyket. Även om man som normalt funtad person undviker att konsumera skvallerpress så undgick fotografernas hetsjakt på stjärnan Britney Spears förmodligen inte många.

Skådespelaren Nicolas Cage tröttande på fotograferna nån gång i mitten på 00-talet och beslutade sig för att fly till sjöss. 2006 gjorde han därför slag i saken och köpte egen ö i Karibien, sedan kom finanskrisen. Förutom ön ägde han en stor samling lyxbilar, ett slott och ett privatjet. Samtliga saker gick efter 2008 till förlustaktion. Trots detta säger han sig nu vara lyckligare och ägna mer tid åt sin familj.

En banal historia om en hollywodkändis med för mycket pengar kan tyckas, men den visar på de faktiska positiva möjligheter som krisen ger. Man ska aldrig låt en bra kris gå till spillo, brukar det heta, men då handlar det oftast om möjligheterna att tjäna pengar. De största förmögenheterna som någonsin tjänats har tjänats under kriser, som t.ex. krashen 1929, då visa magnater på wall street tjänade mer pengar på några få månader än vad de gjort under 30 års tid. Men under denna krisen bör vi kanske fokusera på att lära oss vad som faktiskt är viktigt på allvar. Vi kommer att bli tvungna att ta tag i de svåra, djupa, filosofiska frågorna om hur vi vill att vårt samhälle i grunden ska se ut. Därför utgör krisen en enorm möjlighet, inte att roffa åt sig mer utan att dela med sig till andra med det som faktiskt är viktigt på riktigt. En möjlighet att en gång för alla få till en djupgående diskussion om saker som skuld, penningsystem, banker, valuta och pengar.

Inte vad pengar GÖR utan vad pengar ÄR!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...