tisdag 2 april 2013

Fiskfusk men ingen "fuskfisk".

Först hästkrakar (som egentligen är åsnor) och nu fula fiskar.

Efter köttskandalen där häst- och åsnekött skickades kors och tvärs över Europa ett par gånger innan den hamnade i svenska magar, och till britternas stora förskräckelse även i deras magar, så har nu engelsmännen lagt om sina matvanor och äter både mindre bearbetat kött och mer vegetariskt. I Storbritannien är hästen lite helig och starkt förknippad med sporter som hästpolo. Man har växlat om till att köpa från mer lokala slakterier samt att äta mer fisk. Det är givetvis en bra utveckling. Nu har det dock visat sig att många fiskar är felmärkta och att det kanske är någon billigare fisk i  den "fish-n-chips" britterna får i sin näve, inslagen i tidningspapper. Kanske inte torsk utan istället pangasius-filet, eller rent av någon fisksort som vi traditionellt inte använt som matfisk. I Irland sägs så mycket som var fjärde förpackning innehålla annan fisk än vad innehållsförteckningen anger. Ole, dole, dof... Samma siffra i USA.

De uppseendeväckande resultaten kommer från laboratoriegruppen Eurofin, vars forskare i Hamburg granskat den europeiska marknaden.

–" Myndigheterna på flygplatsen i Frankfurt har hittat några nya arter, arter som inte fångats tidigare, arter som inte varit inne i livsmedelskedjan tidigare, som aldrig förr har kommersialiserats."

Spännande tycker jag! Kanske kan vara något riktigt kulinariskt. Det är fullt av humor detta. Läser vidare i Svds artikel, och se: "Lobbygruppen Oceana, som jobbar för hårdare kontroller, menar att branschen är ”rutten och komplex”". Fniss.

Problemet är naturligtvis, som med penningsystemet och mycket annat här i samhället, den massiva och komplexa centraliserade industrialiseringen av matproduktionen. Och tyvärr spelar det mindre roll om man är vegterian eller inte. Merparten av den vegetariska maten kommer också den ifrån massiva mono-kulturer, dvs. vidsträckta åkrar som odlar exakt samma gröda och som hela tiden är under tung luft räd av diverse gödnings och bekämpningsmedel som kräver enorma mängder fossila bränslen. 

Det finns mycket gott som kommer ur dessa kött- och fiskskandaler, så som att folk faktiskt väljer bort kött som är producerat industriellt och istället väljer lokala och hållbara alternativ såsom ekologiskt och/eller naturbeteskött. Får man inte tag på detta bör man naturligtvis i största möjliga mån välja vegetariskt. Det är inte farligt att äta vegetariskt emellanåt och det är inte lika med "att äta en sallad" oavsett vad "Cornucopia?" skriver för obalanserade saker om hjärnskador och dylikt trams. Man kan gott skämmas lite över att äta industrikött. Det skadar inte. Anledningen att Cornucopia slår vilt omkring sig och kallar folk som vill diskutera köttskatt för "kötthatare" och "puckon" är för att man har trampat på en av hans ömma tår, och visst, då kan man få skrika lite innan smärtan går över. Han säger nämligen själv uttalat att, även om han föder upp egna lam på sin gård så slafsar han i sig industrikött när det bjuds. Utan att blinka. Jag gör det med ibland, men så kallar jag ingen som inte gör det för "kötthatare" eller hjärnskadad heller. 

Trots dessa galenskaper har han rätt. Naturbeteskött är bra för miljön då det skapar kolsänkor och till och med kan höja jordmånen. Det tillåter oss även att producera mat på områden där det inte går att odla utan bara växer gräs. Cellulosan i gräs kan som bekant inte människor bryta ner, utan det kräver alltså en idislare som t.ex. en ko.        
 

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jo, visst! Kulinariskt som sagt om man får hem någon exklusiv djuphavsfisk som normalt inte hamnar på tallriken. Torskblock bör nog undvikas...

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...