söndag 9 december 2012

Timbro: Marknaden bygger nytt jordklot

I onsdags förra veckan uppmärksammade Anders Wijkman (politiker och samhällsdebatör) samt Johan Rockström (agronom och miljövetare) att den nuvarande ekonomiska logiken (den neoklassiska) inte är hållbar. Det gäller inte bara eventuella monetära aspekter som t.ex. valutakris i EU utan även den exponentiella tillväxtens omöjliga aritmetik. De talar bland annat om att nuvarande svältkurser inte är en vettig medicin för t.ex. Grekland. I vart fall inte om meningen med dessa är att kreditgivare till varje pris ska få betalt, oavsett hur oansvariga de varit när de ställt ut dessa krediter.

I övrigt tar de upp saker som torde vara uppenbara för de som har en hyfsad nivå av sunt förnuft, såvida man inte är ekonom av den neoklassiska skolan förstås. Att vi t.ex. inte kan ha evigt ökande tillväxt i en värld med ändliga resurser. Ointressant säger neoklassiskerna. Observationer som Peak Oil, Peak Gas och Peak Coal är geologiska och som sådana ointressanta för oss ekonomer. Tvärvetenskaplighet? Nej tack!

En uppenbart icke tvärvetenskapliga tankesmedja har naturligtvis inte tagit sig ur förnekelsestadiet ännu (eller så är de ideologiskt förblindade) utan rabblar sina mantran som de har lärt sig i egna kyrkan vid namn Timbro. De upprepar mantrat genom en av sina utsända, journalisten Lydiah Wålsten, som replikerar Wijkmans och Rockströms artikel med en artikel med det så passande namnet: "Ett resonemang som leder fel". Det leder förmodligen enligt Wålsten fel r att det går in på områden som naturvetenskap, geologi, miljövetenskap och sunt förnuft. Så många vetenskaper kan man inte blanda ihop på en gång. Det räcker med att kolla på den ekonomiska vetenskapen och den säger att marknaden löser allt. Om resurserna på jorden tar slut bygger marknaden ett nytt jordklot får man anta. Själv väntar jag spänt på när den nya i himlakroppen ska skjutas upp i rymden och placeras i omloppsbana. Fortsättning följer får man anta.  


Bloggaren Cornucopia? uppmärksammar även att Timbro ämnar ändra själva byggstenen i livet självt, då celldelning nu ska kunna ske utan fosfor. Marknaden ska komma med ett alternativ även där gissa jag.


Wijkman och Rockström skriver bland annat:

"Det märkliga är att energi- och materialomsättningen i våra samhällen – och dess konsekvenser – över huvud taget inte diskuteras i samband med den ekonomiska krisen. Som om krisen bara gällde pengar!"

Viktigt påpekande. Krisen handlar inte bara om pengar utan om utarmandet av viktiga och icke förnyelsebara naturresurser i en ständigt ökande takt. Ekonomisk tillväxt bygger på att man måste utvinna mer och mer naturresurser för varje år som går. Kan vi inte göra detta kan vi inte ha ekonomisk tillväxt och eftersom vårt finans och penningsystem är konstruerat för detta så kommer det att kollapsa. Såvida vi inte reformerar det.

Krisen gäller inte bara pengar utan hela vår livsföring. Vi har vetat om det länge men först nu börjar vi känna av konsekvenserna. Att ändra vår livsföring är förstås lättare sagt än gjort. För att ändra den måste vi nog helt och hållet ändra hur vi tänker.

En medvetandets kris, mer än något annat.

Tillägg:

Följande video från Chris Martensons "Crash Course" förklarar varför det är den exponentiella funktionen som är problemet med ständig tillväxt. Med svenska undertexter.När man talar om tex. Peak Oil handlar det således inte om att oljan håller på att ta slut utan att produktionen kommer att börja falla och det kommer för eller senare hända med alla ändliga resurser som tex. naturgas, koppar, silver, fosfor, bauxit (som används för att göra alu) m.m.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...