onsdag 12 december 2012

Om att bryta tabun

Vissa åsikter ska man bara inte ha. Vissa saker får man bara inte prata om.

En sådan sak är "kriget mot narkotika". Det ska man helst inte prata om och absolut inte ifrågasätta.
En sådan åsikt är att droganvändande inte borde kriminaliseras och att vi istället kanske borde ha en mer skadereducerande och vårdande angreppsmetod mot narkotika. Det får man inte tycka.

För vi vet ju vad vi tycker om narkotika i Sverige. Det finns en bred politisk majoritet och det finns en bred folklig majoritet för den förda narkotikapolitiken. Skulle man råka säga emot denna uppfattning så kan man klassas som både tok-liberal, flum-hippie coh pundare osv.

De flesta har dessa åsikter eftersom de helt enkelt har fått lära sig i skolan att det är så här det funkar. Lika självklart som att solen går upp på morgonen och ner på kvällen, är det självklart att all narkotika är livsfarlig, och att första gången du provar kan bli din sista. Om det nu mot förmodan inte skulle bli den sista gången kommer du i alla fall att sannolikt vara djupt beroende efter denna första gången och det är förmodligen bara en tidsfråga innan du dör.Denna uppfattning strider naturligtvis mot nästan all seriös tillgänglig forskning på området. Men strunt i det. Det här är min åsikt som jag har.

I västvärlden är vi ju som bekant besatta av ägodelar. Inte bara materiella sådana utan även ickemateriella. En sådana ickemateriell ägodel är våra åsikter. Om vi har en djupt inpräntad åsikt kan vi liksom inte släppa den, då det vore som att förlora en kär ägodel. Vi äger våra åsikter.

Jag minns tydligt en tändsticksask på vilken företaget som producerade den hade publicerat en undersökning. De hade helt enkelt frågat folk vad de tyckte var mest miljövänligt - tändare eller tändstickor? (ja, du läste rätt). Någonstans i storleksordningen 80% hade svarat att de minsann tyckte att tändstickor var miljövänligast. Vilket som verkligen var miljövänligast framgick inte.Man kan naturligtvis inte tycka att någonting är miljövänligast utan man måste genom empiriska data och undersökningar komma fram till vad som är miljövänligast. Rent spontant känns ju tändstickor miljövänligare, men det kan likväl i slutändan visa sig att en välkonstruerad och påfyllningsbar tändare är mest miljövänlig.  

Själv har jag påpekat orimligheten i kriget mot narkotika i snart 10 år men först nu börjar debatten vakna på allvar och träda in i vardagsrummet.

Faktum är att tunga narkomaner hjälps inte av tyngre polisinsatser och hårdare straff. Den Svenska restriktiva linjen har fallerat. Den är både inhuman och ineffektiv. Och den kostar mer än vi har råd med. 

Att man dessutom jagar enskilda brukare av lättare droger som t.ex. cannabis adderar till kostnaden för narkotikan på ett oförsvarbart sätt. Inte bara för den enskilda individen, som får en prick i belastningsregistret, utan för samhället i stort. Allt eftersom problemet med minskad ekonomisk aktivitet pga. ett antal faktorer, resursbrist såväl som brister i vårt monetära system, kommer den nuvarande politiken bli oförsvarbar även ur ett kostnadsperspektiv.

Med den försämrade ekonomiska situation som vi står inför (som inte är en puckel i vägen utan en väg som leder mot ett stup) kommer vi inte att kunna upprätthålla denna absurda politik. Antingen kommer vi frivilligt, med hjälp av det sunda förnuftets insikter, att ändra metodik, eller så kommer vi köra ut för stupet vid vägens slut och därmed kommer situationen automatiskt att lösa sig. Tyvärr då på ett mycket mer obehagligt sätt än om vi aktivt ändrar riktning. Pessimist som jag emellanåt är tror jag tyvärr inte att så kommer ske, men man kan ju alltid hoppas.

En annan konsekvens av dagens stenhårda förbudspolitik, parad med ett depressionsliknande ekonomiskt klimat, är att ungdomar i ekonomiskt utsatta delar av samhället som inte har någon möjlighet att får jobb kommer att söka sig till tex. narkotikaförsäljning. Det har hänt i USA och vi ser nu samma konsekvenser i Sverige i många områden där det trots ett stenhårt förbud finns en hög tillgång till narkotika. Då detta sker på den svarta marknaden för detta naturligtvis med sig kriminella element som kontrollerar smuggling och försäljning av narkotika. Cirkulationen av illegala vapen har ökat kraftigt i många områden i Sverige där detta sker.

Äntligen börjar vi dock få anledning att på allvar lyfta diskussionen in i vardagsrummet och upp på den politiska agendan, genom att vissa bryter tabun och säger det som behöver sägas.

Klippet nedan är en marknadsföring för en ny film med namnet "Breaking the Taboo".Berättare är alltså den kända skådespelaren Morgan Freeman. I övrigt medverkar ett antal före detta kända presidenter från både USA och Latinamerika. Från USA, Bill Clinton och Jimmy Carter.

Här finns en lista på folk som medverkar och stöder filmen. Många kända namn och alla anser de att kriget mot narkotika har misslyckats trots mer än 50 års kamp, miljontals inlåsta och förmodligen hundratusentals döda.

SE FILMEN!

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...