torsdag 20 december 2012

Fureai Kippu: Valuta som pensionsförsäkring

Som ni ser skriver jag "valuta som pensionsförsäkring" i rubriken. Jag insinuerar inte på något sätt att ni ska börja handla med valutor på Forex-marknaden, och därigenom säkra er pension.

Nej, jag talar om möjligheten att använda sig av alternativa valutasystem för att möta den framtid som kommer att bjuda på utmaningar som minskande resurser i form av tex. Peak Oil, Peak Coal och Peak Gas, vilket kommer att förändra vårt samhälle i grunden. Det pensionssystem som vi har byggt upp under de senaste hundra åren är anpassat för en värld med en evigt ökande tillväxt. För 100 år sedan var avkastningen på oljekällorna så hög att man inte kunde tänka sig att oljan någonsin skulle kunna ta slut. Nu kommer inte oljan ta slut heller, men produktionen kommer toppa (mycket talar för att den nådde sin topp 2005) för att därefter obönhörligen falla neråt. Eftersom oljan är vår enskilt viktigaste energiresurs är det lätt att koppla samman minskad ekonomisk aktivitet med oljebrist.

Ovanstående har naturligtvis konsekvenser för våra socialförsäkringssystem då dessa i stor grad bygger på förpliktelser - ett löfte - att betala ut pengar i framtiden. Men detta är som sagt endast ett löfte och löften är till för att brytas. De pengar som vi betalar in pensionssystemet idag sparas inte på något konto utan måste användas för att försörja dagens pensionärer som är de mest bortskämda i världshistorien.

Så hur ska vi då förbereda oss för en framtid med fallande resurser och, som en konsekvens av detta, fallerande samhällsfunktioner? Det finns naturligtvis en rad åtgärder man kan ta och en av dessa åtgärder är att skapa alternativa penningsystem. Det fina med alternativa valutor är att de kan designas för att uppfylla ett speciellt syfte. Det kan vara ett affärsmässigt syfte, som att underlätta och främja den lokala handeln i en stad, och det kan vara ett socialt syfte som i fallet med Fureai Kippu. Det är en så kallad "sektoriell" valuta vilket innebär att den är tänkt att användas inom en viss sektor. I det här fallet är sektorn sjuka, handikappade och äldre som behöver hjälp med matlagning, städning, skjuts med bil, gräsklippning eller bara lite sällskap till kaffet. Fureai Kippu betyder ungefär "vårdande relationskuponger" Dessa elektroniska kuponger betalas till personer som hjälper äldre och handikappade med allt de kan tänkas behöva som inte täcks av det japanska sjukvårdssystemet. Som beräkningsenhet (eng. unit of account) har man valt timmar. I Sverige är vår beräkningsenhet kronor. Det alltså den objektiva enhet som man använder för att mäta värde. För en timmes vardaglig hjälp tjänar man alltså en Fureai Kippu kupong. Dessa kan sedan sparas, antingen tills dess att man själv blir äldre och behöver hjälp, eller spenderas på en släkting som är äldre och behövande.

374 olika ideella organisationer i Japan utfärdar valutan och deltagare i Fureai Kippu-systemet kan genom två datoriserade clearinghus, genom organisationen Sawayaka Healthcare Foundation, föra över valuta från ena delen av landet till den andra.

Tänk dig att din mor, farmor, mormor, morfar, farbror, eller vem som helst, bor in en annan del av landet. Personen i fråga täcks inte av sjukförsäkringssystem, pension eller liknande och måste därför få hjälp från anhöriga. Familjemedlemmar kan då hjälpa någon som bor på deras ort motsvarande antal timmar som deras släkting behöver hjälp, vartefter de kan föra över Fureai Kippu kuponger till sin mormor, farmor, farfar, osv. som denne sedan kan spendera för att få den hjälp som krävs.

2012: Time for Change, Fureai Kippu from Pedro Davies on Vimeo.


Diskussionen kring alternativa valutasystem är viktigt. Det är därför tråkigt att det har skapats en debattstämning på vissa delar av nätet där de som talar om hur banksystemet funkar riskerar att pekas ut som konspirationsteoretiker eller penningsystemshaverister. På ena sidan finns de som tycker att vi inte behöver diskutera systemet, utan att allt är bra och att "alla är nöjda med dagens system", så varför diskutera? På andra sidan finns de som frenetiskt upprepar att statens valuta är den enda sanna och allt annat är bara "icke-pengar".

I går skrev bloggaren Cornucopia ett inlägg om den brittiska organisationen Contact the Elderly där han talar om problemen med nedmonteringen av välfärden och det faktum att vi själva kanske måste rycka in och upprätthålla de tjänster som stat/kommun/landsting inte längre klarar av.

Jag påtalade i kommentarsfältet till inlägget att alternativa valutasystem kunde bli en del av lösningen i framtiden, men tydligen ansågs det irrelevant för inlägget då det inte utvecklade någon vidare diskussion. Istället fortsatte pajkastningen mellan två läger. Fullständig sandlådenivå. Läs mitt tidigare inlägg för att få en uppfattning om senaste tidens utveckling.

Jag tycker det är tragiskt att se att det som skulle kunna leda till en konstruktiv diskussion om vad för alternativa lösningar som kan rädda, eller ersätta, fallerande välfärdssystem istället utmynnar i uppmaningar om att "ta sin medicin" etc. Som en bloggare med tiotusentals besökare i veckan borde det vara ens ansvar att förhålla sig lite mer neutral och försöka moderera diskussionen och lyfta den över sandlådenivån istället för att sjunka ner till den.
Om Cornucopia (Lars Vilderäng) känner sig hotad är det tråkigt och då borde han göra en polisnamälan. Men det kan även vara så att hans "blego" (blogg ego) blivit trampat på och därför tar det hus i h-lvete.  Trist är det i alla fall. Läs gärna diskussionen själva i kommentarsfältet.
5 kommentarer:

 1. Eller så är cornu förbannad för att folk hittar på saker om honom som han aldrig skrivit. Haveristerna för fram rena lögner om honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och det kanske man kan ha viss förståelse för. Jag tar ingen specifik persons parti. Jag tycker mest det är tråkigt att man snart inte kan diskutera dessa ämnen längre. Cornucopia kan inte heller allt om penningsystemet och inte jag heller, eller du. Och inte heller de så kallade haveristerna. Ej heller vissa nobelpristagare. Därför är det ju viktigt att diskutera.

   Cornucopia är inte alltid den mest ödmjuka herre att diskutera med. Ibland kan man faktiskt säga: "Jag vet inte allt, men kan det inte var, eller jag tror det är, så här"

   Om man ska sitta på alla piedestaler i kunskapens tempel samtidigt får man ha allt bra bred röv. Bättre att banta ner sig lite ibland.

   Synd på en så bra blogg.

   Radera
  2. Problemet är väl att haveristerna påstår sig kunna allt, trots att de bevisligen har fel och ger en helt skev bild av hur det fungerar genom att plocka en del ruttna russin ur kakan. Vad jag läst av Cornu så försöker han nyansera och med stort tålamod påtala att bilden inte är så enkel som haveristerna påstår.

   Radera
  3. Det är sant att det inte är helt enkelt och därför förstår ingen systemen fullt ut. Jag tror mycket riktigt att Cornu har sagt just det att det "inte finns några exakta svar utan olika teorier kring hur det funkar", vilket ju stämmer. Om du med haverister menar Lincoln (mfl.) så håller jag inte med om allt som står på hans blogg, dock tycker jag att det finns vissa matnyttigheter och pedagogiska exempel. Tror jag länkade till något i föregående inlägg. Vi skiljer oss dock i vissa definitioner som vad som är pengar. Jag anser att krediter kan vara en fullödig form av pengar, medan Lincoln säger att krediter är "icke-pengar", det är bara statens kronor som är pengar vilket inte stämmer enligt. Mig men visst, har man den definitionen så är ju inte bankskulder pengar.

   Krediter kan betyda "lån" eller "skuld" men det kan också betyda krediter i ett bokföringssystem som bygger på skulder. http://sv.wikipedia.org/wiki/Kredit_%28bokf%C3%B6ring%29

   Men har man hakat upp sig på en definition så har man, krediter är essensen eller "kärnan" i pengar enligt mig med stöd från antroplogin. Kan göra ett separat inlägg om detta.

   Radera
 2. Vill bara tacka för en mycket intressant och välskriven blogg. Har läst vissa äldre inlägg om bankernas pengaskapande som stämmer väl med min magkänsla, men tydligare förklarat. Underligt att en så stor och central funktion i samhället som pengaskapande verkar vara så dåligt förstådd, även av experter.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...