tisdag 18 december 2012

Cornucopias skugga

Jag läste för ett par dagar sedan på bloggen Flute-tankar att det tydligen startats en ny blogg som kallas för "Cornucopias skuggblogg". Jag såg i Liberty Silvers forum att Cornucopia själv benämde bloggen som en "hat-blogg". Huruvida det är en "hat-blogg" eller inte låter jag vara osagt.

Bloggen i fråga säger att dess syfte är att citat: "kritisera samt föra fram alternativa tolkningar än de Cornucopia framför."

Jag tycker absolut inte att det är något fel i ovanstående med tanke på det stora besökarantal som Cornucopia åtnjuter och det inflyttande, på i alla fall en del av bloggosfären, som han kan utöva.

De som bidrar till bloggen verkar vara Lincoln, som driver bloggen "Ett nytt penningsystem", samt Dave1bs, som driver en blogg om bl.a. investeringar.

Jag tycker att Lincoln har skrivit en hel del matnyttigt på sin blogg och givit mig själv en del insikter i vissa aspekter kring bank och penningsystemet. Sen kanske inte alla detaljer är rätt i det Lincoln skriver, men det är det inte hos Cornucopia heller. Inte hos mig heller.

En utav anledningarna till att jag själv valde att starta bloggen "Vad är pengar?" var att jag länge upplevt att diskussioner på nätet som berör penningsystemet ofta utmynnar i pajkastning snarare än en vettig diskussion. Vad som är pengar och vad som inte är pengar ältas och tuggas i all oändlighet, istället för att de viktiga frågorna diskuteras, som hur penningsystemet kan komma att se ut i framtiden, hur det kan tänkas utvecklas i en värld med minskande resurser och hur det kan göras mer rättvist. Kanske även mer lokalt. Är verkligen de enda alternativen guld eller statligt utgivna pengar, eller kan det finnas en tredje väg? Kommer det finnas flera parallella system? Det är sådana frågor som är intressanta att diskutera.

Lincoln verkar tycka att Cornucopia har en "överlägsen" och "skitnödig" stil. Jag är inte helt obenägen att hålla med om detta, samtidigt som jag tror att det är en medveten taktik, och till viss del kan jag personligen roas av Cornus stil.

Men ibland kan man även tröttna på hans raljerande kring "boskuldslavar" och dylikt.

En skarp skiljelinje mellan dessa två bloggare verkar dels vara synen på vad som är pengar, och huruvida bankerna verkligen "skapar pengar ur tomma intet". Som jag tolkar det så påstår Lincoln på sin blogg "ett nytt penningsystem" att vi inte handlar med pengar utan bara "skulder på pengar".

Det är förvisso sant att vi handlar med skulder, närmare bestämt en skuld på svenska kronor - SEK.
Läs gärna vad jag skrivit om detta tidigare. Men innebär detta verkligen att det är "Icke-pengar", som Lincoln brukar uttrycka det. Jag anser att det är pengar. Om man säger att det är "icke-pengar" menar man på att statens valuta endast är att anse som pengar. Hur är det då med alla lokala valutor som finns världen över? Är de inte pengar?

En annan ståndpunkt där de skiljer sig är huruvida banker kan skapa pengar ut tomma intet. Cornucopia menar här på att svaret är nej, eftersom banken behöver kundens underskrift innan den kan ge ett "lån" och därmed skapa en kredit som cirkulerar som pengar. Ja, krediten cirkulerar som pengar och därmed är det pengar. Däremot är det inte svenska kronor, men svenska kronor har ingen ensamrätt på att vara pengar. 

Det är förvisso sant att ingen bank tvingar sina kunder att ta lån med "en pistol mot huvudet". Dock kan man verkligen fråga sig om inte systemet i stort skapar "skuldslavar"då många ser sig tvingade att ibland ta lån för att få ett skäligt boende. Banken kanske även säljer in sitt lån till kunden med övertygande argument om t.ex. evigt ökande bostadspriser. Så var nog ofta fallet. Särklit under bostadsbubblans största tillväxtfas. Man kanske inte kan begära att vanliga lekmän ska ha ingående kunskaper om hur ekonomi och skulder funkar när inte ens vissa Nobelpristagare verka ha det.

Då kanske skuldavskrivningar kan vara bra att föreslå som ett motargument, men det har jag inte sett Cornucopia göra någonstans. Kanske har jag missat det. Någon?

Ett bra inlägg som jag tycker Lincoln har gjort är "hur bankkasinot fungerar" vilket förklarar RIX på ett bra sätt.

Dock är jag tveksam till att bloggen Cornucopias skugga verkligen kommer leverera det som den utlovar på ett objektivt sätt. Men vem vet. Sen är det ju även så att den som kritiserar Cornucopia (i ganska hårda ordalag ibland) är anonym vilket Cornucopia inte är. Han heter Lars Wilderäng (och har tydligen en "Wilderhjärna" enligt Lincoln) och bor någonstans på landet utanför Göteborg.

Jag tycker faktiskt att Lincoln skulle kunna ta och avslöja vem han är och lite om hans bangrund. Det hade jämnat ut spelplanen lite.

Om man är trött på Cornucopias blogg "Cornucopia? Evig tillväxt i en ändlig värld?" kan man med fördel läsa bloggen Flute-tankar som tar upp ungefär samma ämnen som Cornucopia och har gjort så ungefär lika länge. Om man eventuellt stör sig på en arrogant och överlägsen stil så slipper man det garanterat hos Flute.

Jag rekommenderar i all korthet Flutes inlägg från 2009 där vederbörande skriver initierat om den globala kreditbubblan. Detta var ungefär i samband med att jag själv började få upp ögonen för frågor om ekonomi och pengar.  Även inlägget Peak oil - inflation eller deflation? från 2010 är en fröjd att läsa där han förklarar bl.a. inflation/deflation, vad det egentligen betyder och vad det innebär i ett Peak Oil scenario.

Om man även är trött på Lincolns blogg "Parasitstopp" och tycker att den börjar bli tjatig kan man med fördel läsa min blogg "Vad är pengar?". En blogg som Flute själv rekommenderar i detta inlägg.


//VÄP3 kommentarer:

 1. Bank/penningfrågan är första klassens politiska dynamit, så det är ju inte underligt att folk blir uppjagade. De borde bli uppjagade med tanke på vad som försiggår. Men just därför borde det vara viktigt att hålla huvudet kallt vad det gäller att förklara hur systemen fungerar, och erkänna att det kan finnas områden där det inte finns exakta svar och där olika tolkningar är möjliga. Så jag uppskattar vad du och Flute skriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det så. Och det är också, som jag tidigare skrivit, så att inte ens vissa nobelpristagare i ekonomi har haft full koll på hur banksystemet funkar. Vi kan således konstatera att det förmodligen är så att både du, jag och Cornucopia (och Lincoln) inte riktigt vet hur systemet funkar fullt ut. Därför skulle man kanske kunna förvänta sig en viss ödmjukhet från vissa. Men jag antar att en del har lite för stort "blego" för att kunna säga: "jag vet inte allt men jag tror att det är så här".

   Lincoln upprepar sig i all oändlighet om vad som är pengar och icke-pengar,medan cornucopia slår bakut och kallar alla som vill diskutera penningsystem för penningsystemshaverister. Konstruktiv diskussion om pengar? Nej!

   Cornucopia, som skriver mycket bra saker, reagerar tyvärr här på ett obstinat sätt och istället för att besvara eldgivningen konstruktiv skjuter han sig själv i foten.

   Blego: Blogg-ego.

   Exempel på ett blogg ego är Cornucopia, Flute, Lincoln etc. Alltså ett alter ego som man använder i blogg världen, i vissa fall anonymt.

   Jag så kanske det kommer stå i Svenska akademins ordlista om några år.

   Radera
 2. Fast å andra sidan är Lincoln en riktigt otrevlig hycklare. Och till skillnad från honom så har i alla fall Cornucopia lite tankereda.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...