lördag 15 december 2012

Göran Persson: "Den som är satt i skuld är icke fri"

Göran Persson säger i ett inspelat utalande i Svd att han är "mycket orolig" för hushållens höga skuldsättning. "Vi är är helt fixerade vid statsfinanserna", säger Göran, och erkänner även sin egen skuld i detta från perioden då han var Sveriges statsminister. Mångar har ifrågasatt den budgetsanering som Persson genomförde och vilken effekt den verkligen hade. Sanningen kan vara den att det var valutaspekulanter som då räddade Sverige. Politiker har en tendens att kunna överskatta sin förmåga när det gäller att påverka och "rädda" ekonomin.

 Han säger även att julhandeln är viktig, både som sysselsättning och som stämningsmätare på ekonomin i övrigt. Om den går dåligt så finns det en risk för en krash i fastighetsbranchen kommande år. Att julhandeln är "viktig" för dagens ekonomi kanske stämmer. Tyvärr har ju ordet ekonomi perverterats till att, istället för att som i sin ursprungliga mening innebära "att hushålla med resurser", istället betyda "konsumera så mycket som möjligt". Helst för lånade pengar.

Han påpekar även det faktum, som jag tidigare har skrivit om, att Sverige ligger i topp bland privat skuldsättning. Kanske har Göran Persson tittat på Vetenskapens värld där Dirk Bezemer talar om konsekvenserna av nedgången i fastighetspriserna i Holland och att Sverige visar exakt samma mönster, vilket innebär att bostadsbubblan förmodligen har spruckit.

Göran Persson brukar från vissa håll anklagas för att vara betald lobbyist, vilket kanske stämmer, men i det här fallet tycker jag att hans uttalanden är osedvanligt sunda.

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt välskriven blogg! Ser framemot fler inlägg, gärna något som i detalj förklarar bankernas finansieringskostnader som uppkommer vid utlåning tex bolån. Om de nu skapar krediter så borde rimligen hela räntan utgöra vinst men så är ju inte fallet utan banken måste på något vis "finansiera vidare" den skapade skulden?

    SvaraRadera
  2. Plus ett på kommentaren ovan, väntar med spänning på utveckling av inlägget "Problemet med multiplikatormodellen", grymt bra blogg!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...