onsdag 30 januari 2013

Wordpress accepterar Bitcoin: Om Bitcoin och FIAT-valuta

Wordpress meddelade i höstas att de kommer börja acceptera Bitcoin som betalning för sina premiumtjänster. Detta är naturligtvis ett stort steg mot att ge Bitcoin den legitimitet som krävs för att dess värde inte enbart skall vara underbyggt av spekulation, nämligen att bitcoins accepteras av företag som säljer saker som det finns en tidigare efterfrågan på. Ett exempel på detta är bloggplattformen Wordpress som ägs av Automatic.Man vad är då Bitcoin? För dem som är obekanta tar vi här en kort repetition. Då jag är en lat j-vl saxar jag direkt från bitcoin.se (kursiv):

Bitcoin är en helt ny typ av valuta. Syftet är detsamma som med alla andra pengar – att kunna användas som betalningsmedel – men i övrigt finns en mängd skillnader.

  • "Bitcoin har ingen central utfärdare såsom riksbanken för svenska kronor. Istället skapas bitcoins i förutbestämd takt i ett P2P-nätverk dit vem som helst kan ansluta sig och där alla transaktioner journalförs. Mängden tillgängliga bitcoins ökar snabbt i början men ökningstakten minskar och den totala mängden stannar till slut på ca 21 miljoner.
  • Transaktioner kan ske direkt mellan användare utan att någon tredje part är inblandad. Vanligtvis om du vill föra över kronor från ditt bankkonto till en kompis måste du ta hjälp av banken och banken kommer att känna till exakt vilka transaktioner ni gör. I det här avseendet liknar Bitcoin kontanter eftersom transaktioner om man vill kan göras anonymt och direkt mellan privatpersoner.
  • Trots likheterna med kontanter är det inte möjligt att förfalska bitcoins på samma sätt som du kan skapa en kopia av en sedel. Bitcoin är baserad på kryptoteknik och använder sig av assymetrisk kryptering för att signera transaktioner. Utan tillgång till de privata nycklar som motsvarar dina tillgångar finns ingen möjlighet att stjäla dina pengar..."

När Bitcoin kommer upp till diskussion brukar känslorna svalla heta. Det komiska är att de som mest brukar älska frihet från insyn, anonymitet, att vara osynlig från pappa staten och att helst inte betala skatt, verkar vara de som mest hatar Bitcoin. Inte sällan älskar de alla former av ädelmetaller. De flesta av dessa (och nu generaliserar jag förstås) och i synerhet austro-liberterianer, dvs. de som hänger på tex. mises.se, säger att den enda sanna valutan är guld! De har sannerligen gett sig hän till självmotsägelsens ädla konst, som jag skrivit om tidigare.

Även bloggaren Cornucopia? skrev en del hat-inlägg om denna enligt honom själv vedervärdiga uppfinning. Argumenten ligger bl.a. i att Bitcoin endast skulle vara ett pyramidspel, att det är en "FIAT-valuta", och att ett antal "Bitcoin-kopior" riskerar att uppstå. 

När Bitcoin introducerades 2009 låg värdet på noll men började så sakteliga stiga och låg i början av 2011 on par med dollarvärdet. En Bitcoin kostade en dollar. Jag slog då personligen till och köpte ca. 20 st. Av dessa har jag ca 12 kvar. Av de övriga 8 Bitcoins har jag spenderat samtliga på Mullvad.net och deras anonymiseringstjänst (VPN). Sedan jag inhandlade mina 20 Bitcoins har värdet på dessa gått upp och ner som en jo-jo. Bitcoin visade upp regelrätta bubbeltendenser när år 2011 grundaren av Piratpartiet, Richard Falkvinge, annonserade att han minsann satt in alla sina besparingar (IT-miljoner?) i Bitcoin med logiken att de skulle öka i värde tusenfalt. Nu blev det inte riktigt så utan Bitcoin gick istället upp som en sol och ner som ett (för att citera en känd bloggare)...Bitcoin. Från en toppnotering på ca. 31 dollar, ner till ca. 2 dollar.
Aj! Det gör ont att falla från en sådan hög avsatts, men även en "död katt studsar" om man bara släpper den från en tilräcklig höjd, som vi säger på Wallstreet. Om det nu är en "dead-cat-bounce" eller inte återstår att se, men Bitcoin har iaf så sakteliga smugit sig tillbaka till en notering på ca. 19 dollar.

Men är Bitcoin verkligen endast ett pyramidspel, som den kända bloggaren Cornucopia? år 2011 hävdade (kanske fortfarande hävdar, vet inte om han framhärdar)?

För att ta reda på detta måste vi naturligtvis titta på vad ett pyramidspel verkligen innebär.

Ett klassiskt pyramidspel är en affärsuppgörelse som är ohållbar (mattematiskt) efter en viss tid eller skede i processen. Det kollapsar alltid efter ett visst antal generationer, där den som sitter i toppen får massor, utan att jobba, medan det blir svårare och svårare att tjäna något ju senare du kommer in i processen. De som är längst ner i pyramiden tjänar förstås ingenting alls, de flesta tjänar väldigt lite och vissa tjänar massor. Balansräkningen är alltid negativ och det finns ingen täckning för utestående skulder.

Jag ser faktiskt inga likheter med detta och hur Bitcoin idag fungerar. I så fall kan man säga att många typer av investeringar är pyramidspel, och kanske är det just så det faktiskt är. Många spelar ju på börsen tex. där det hela tiden pågår regelrätta pyramidspel.

När man översätter pyramidspel till engelska brukar det oftast heta "ponzischeme". Ett ponzischeme och ett pyramidspel har dock ett antal avgörande skillnader. I en ponzi-pyramid behöver inte deltagarna värva nya deltagare för att finansiera pyramiden utan nya deltagare ges istället "avkastning på sina pengar genom investeringar". I verkligheten är det tidigare deltagare som finansierar senare deltagares avkastning. Således behöver det inte finnas något som man verkligen investerar i utan man kan bara hävda att man investerar i aktier, obligationer, statspapper eller valutor. You name it! Ofta är folk nöjda med den mycket höga procentuella avkastning de får och orkar inte efterforska utan blir giriga och fortsätter att håva in vinsterna tills det hela kollapsar. Amerikanen Bernard Madoff drev i många år en fond som hade en 10%:ig jämn och fin avkastning per år. Fonden visade sig vara just ett ponzi-bedrägeri. Förlusterna låg vid kollapsen på i storleksordningen 500 miljarder kronor. Många stora investerare hade investerat pengar i fonden, däribland svenska banker så som Nordea, som uppges ha haft summor i storleksordningen 500 miljoner kronor investerade för pensionssparares räkning.

Även här, i exemplet med ponzi-bedrägeri, så är likheterna små. Vissa spekulanter, tex. Richard Falkvinge, ropar förstås att värdet kommer att öka tusenfallt, men det finns ingen central utgivare av Bitcoin som lovar någon avkastning. Bitcoin är en virtuell tillgång, vars pris kan blåsas upp av spekulanter, precis som att reella tillgångar, som tex fastigheter, kan blåsas upp av spekulanter.

Bitcoin är med andra ord en tillgång som måste stå på sina egna ben. Folk kan acceptera den och refusera den, helt frivilligt. Det är alltså INTE en fiat-valuta. Det är helt frivilligt att acceptera den. Det finns ingen lag som säger att du måste betala skatt eller att alla skulder kan lösas med valutan.
Läs mitt föregående inlägg för att förstå vad "FIAT" innebär.

Bitcoin har en öppen källkod och därmed så kan i princip vem som helst kopiera Bitcoins funktioner genom att "seeda om" och börja från början och därmed skapa en ny valuta med samma kryptografiska egenskaper.  Det finns redan tex. Solidcoin eller Litecoin.

Innebär detta att Bitcoin snart kommer störta mot avgrunden och att "alla kommer hoppas över till den nya valutan"? Aaaaaaah!!! Nej självklart inte. Bicoins värde beror endast på vilka som accepterar att ta emot den. Den bygger på förtroende - kredit - precis som alla pengar.

Förutom Wordpress ger nu även sedan mars 2012 den svenska e-handelsplattformen Textalk sina kunder möjlighet att ta betalt i Bitcoin.

Det kommer nu även lösningar som innebär att Bitcoin kan hållas i form av sedlar - kontanter. Bitbill tillhandahåller ett slags plastkort och med printcoins kan du skriva ut bitcoinsedlar i olika valörer och även checkar.

Tillägg:

Hur det ser ut  när man betalar med Bitcoin hos Wordpress.

 Som ni ser kan man välja Credit Card, Paypal eller Bitcoin.

Citat från Wordpress sida:

"If you’re already using Bitcoin you’ll find this payment method even easier than paying by credit card. Our store’s checkout area has a Bitcoin section that shows the amount due in BTC and the address of a wallet created just for your transaction. As soon as we receive notification of the transaction, your purchase is complete. It typically processes in a few seconds, less time than it takes to fill in a credit card form."

Svart på vitt. Enklare än kreditkort.

Här skriver Wordpress själva om detta. 

1 kommentar:

  1. Vad är det för sorts trams att de som skriver på mises.se hatar Bitcoin. Jag har hittills inte läst någon artikel eller blogg på mises.se där Bitcoin ens har nämnts! Däremot finns det förstås de som gillar guld som valuta... Bitcoin är nog alldeles för nytt för att spekulera allt för mycket om dess framtid. Vänta tio år skriver Falkvinge...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...